Spalvų derinimas yra esminis elementas, kuris turi įtakos mūsų kasdieniame gyvenime - nuo to, ką dėvime, iki aplinkos, kurioje gyvename. Tai ne tik mados ar interjero dizaino dalis; tai būdas, kaip išreikšti savo asmenybę ir jausmus. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip lengvai ir efektyviai derinti spalvas, padarydami tai smagiu ir kūrybiniu procesu.

 

Išties yra keletas paprastų taisyklių, kurių laikantis, spalvų suderinimo užduotis nebebus sudėtinga.

Spalvų derinimo schemos yra šios: papildančių spalvų, trikampis, analoginų spalvų, keturkampis. Ir keletas platesnių schemų, kurias praleisiu.

Buvau rašiusi apie delninių dekoravimą. Spalvų derinimas papildo dekoravimo technikas. Perskaitykite straipsnį, prieš save turėkite atsispausdinusios spalvų schemą ir spalvų derinimas taps smagiu žaidimu.

 

Papildančių spalvų schema.

Žiūrint į schemą, galima pagalvoti kad tai kartu yra ir priešingų spalvų derinys. Ir Jūs neapsiriksite, tai gali būti pavadinta ir taip.

Spalvų schemoje nuo vienos spalvos, link kitos, brėžiate tiesų brūkšnį ir derinate priešingas spalvas. Jeigu tai yra raudona, galima priderinti žalią. Jeigu tai yra violetinė spalva, derinkite geltoną.

 

Trikampis.

Derinamos trikampyje esančios spalvos. Sukant taisyklingą trikampį spalvų paletėje, derinamos spalvos bus trukampio kraštuose.

 

Analoginis (šalia esančių) spalvų derinys.

Derinamos šalia esančių spalvų eilė. Maksimume iki 5 spalvų. Tačiau idealiu atveju 2-3 gretimai esančios spalvos. Didesnis kiekis spalvų pradeda kelti vizualinę sumaištį.

analoginis spalvu derinimas

 

 

Keturkampis

Labai panašu į trikampį. Esminis skirtumas, kad brėžiamas keturkampis ir spalvinė gama persislenka, pasiskirsto truputį kitaip. Tačiau taip derinant spalvas ir nesuklysite ir turėsit įdomią spalvinę gamą.

keturkampis spalvu derinimas

Papildomi faktai apie spalvas

  • Spalvos ir psichologija: Kiekviena spalva daro įtaką mūsų nuotaikai ir emocinėms būsenoms. Pavyzdžiui, žalia spalva siejasi su ramybe ir augimu, o geltona - su laime ir energija.
  • Spalvų poveikis marketinge: Spalvos gali turėti didžiulį poveikį vartotojų elgsenai. Raudona spalva skatina apsisprendimą ir dažnai naudojama išpardavimų reklamose, skatindama pirkėjus veikti greičiau.

 

Internetinės priemonės spalvų derinimui

O ką daryti, jei suderinti visgi neišeina? Yra priemonių internete. Viena mano mėgstamiausių internetinių, pagalbinių priemonių - https://color.adobe.com/

Čia galimi keli spalvų derinimo ir paieškos variantų.

Vienas iš variantų yra, kad Jūs pasirenkate dominuojančią spalvą ir renkatės „Color Rule“ (spalvos taisyklę). Adobe jums parinks gretimas ir dernačias spalvas pagal pasirinktą taisyklę.

Adobe Spalvu Palete
Kitas būdas, į paieškos lauką (Explore menu skiltyje“) įvesti spalvos pavadinimą (anglų kalba). Puslapis gražins kitų žmonių sukurtus derinius.

Tačiau smagiausia žiūrėti „Most Popular“, „Most Used“ spalvų schemas. Patikusią schemą galima kopijuoti ir ją keisti.

Adobe Spalvu Palete 2

Tinkamai suderintų spalvų drabužiai papildo, suteikia harmonijos ir pasitikėjimo.

 

Praktinė pastraipa: Kaip išbandyti spalvų derinimo principus namuose

Norint praktiškai išbandyti spalvų derinimo principus, nereikia būti dizaineriu ar turėti profesionalių įrankių. Galite pradėti nuo paprastų, bet įdomių eksperimentų savo namų aplinkoje. Čia yra keletas idėjų, kaip tai padaryti:

  1. Perdažykite sieną: Pasirinkite vieną sieną savo namuose ir perdažykite ją naudodami analoginį spalvų derinį. Pavyzdžiui, jeigu jūsų kambario spalvos yra švelnios mėlynos, pabandykite sieną dažyti giliai mėlyna ar žalsvai mėlyna. Tai suteiks kambariui naują gyvybę ir padės vizualiai patirti spalvų poveikį.

  2. Spalvų derinimo žaidimas: Atsispausdinkite arba nusipirkite keletą spalvų pavyzdžių iš artimiausios dažų parduotuvės. Tada žaiskite su spalvų kombinacijomis, sudarinėdami įvairius spalvų derinius – trikampius, keturkampius ar papildančių spalvų poras. Tai padės geriau suprasti, kaip skirtingos spalvos veikia viena kitą.

  3. Dekoruokite su tekstilės gaminių pagalba: Išbandykite spalvų derinimo principus naudodami antklodes, užuolaidas, pagalvėles ar kitus tekstilės gaminius. Pavyzdžiui, jei Jūsų sofa yra neutrali, pabandykite ją atgaivinti spalvingomis pagalvėlėmis, derindami papildančias arba analogines spalvas.

  4. Spalvų žurnalas: Kurkite savo spalvų žurnalą, kuriame fiksuosite įdomias spalvų kombinacijas, kurias matote kasdieniame gyvenime arba žiniasklaidoje. Tai gali būti puiki idėjų šaltinių ir inspiracijos bazė būsimiems projektams.

  5. Virtualūs įrankiai: Naudokitės internetiniais įrankiais. Pavyzdžiui, aukščiau paminėtas Adobe Color, kad eksperimentuoti su spalvų derinimais. Tai suteikia galimybę greitai ir lengvai išbandyti įvairias spalvų kombinacijas, taip pat gauti pasiūlymus, kuriuos galima taikyti praktiškai.

Šios praktinės veiklos padės geriau suprasti ir taikyti spalvų derinimo principus, o jūsų namai taps gyvesni ir vizualiai patrauklesni.

 

Pabaiga

Spalvų derinimas yra kūrybinis ir įdomus procesas, kuris atveria begalines galimybes. Naudodamiesi šiomis schemomis ir internetinėmis priemonėmis, galite lengvai atnaujinti savo aplinką arba asmeninį stilių. Tegul spalvų pasaulis įkvepia Jus kurti ir eksperimentuoti!